Mandrie si Prejudecata si Zombie

Pride and Prejudice and ZombiesCartea, nu filmul. Ca nu am apucat sa-l vad inca. Vroiam sa citesc ceva amuzant. Eu citesc dimineata si seara, in metrou. Nu e foarte sanatos pentru ochi, dar asa am impresia ca acea ora si jumatate consumata pe drumul spre si de la munca nu e complet irosita.

Mandrie si Prejudecata si Zombie se bazeaza foarte multe pe ce a scris Jane Austen. De fapt, e cam acelasi lucru, numai ca din cand in cand, pe langa paragraful original, mai sunt mentionati si zombie si molima care chinuie Regatul Unit. In inalta societate, insa, zombii sunt denumiti “cei de ne-mentionat”.

Surorile Bennet au fost, la insistenta tatalui, antrenate in China sa se lupte cu cei afectati de molima. Lady Catherine, cea mai buna luptatoare din tara, crede ca acesta nu e lucru grozav si ca ar fi fost mai bine in Japonia. Se asteapta de la o femeie ca, dupa ce se marita, sa renunte la ceva atat de lipsit de delicatete. Luptatorii ninja sunt la ordinea zilei si sunt platiti sa-i apare de pe cei de rang inalt.

Si cam in asta constau diferentele. Lizzie este acelasi personaj vesel si incapatanat. Mr Darcy acelasi cavaler prea mandru pentru propriul sau bine. Jane, Mr Bingley, Lydia si Wickham sunt aceeasi dintotdeauna.

Pride and Prejudice and ZombiesDiferentele de mentionat sunt in cazul lui Charlotte si al doameni Hurst, matusa fetelor din Londra. In celebra excursie la Pemberley, doamna Hurst se re-intalneste cu un prieten din copilarie cu care isi insala sotul, detaliu care mi s-a parut complet nelalocul lui avand in vedere importanta personajului in evolutia fetelor.

Partea cu Charlotte, in schimb, e o schimbare interesanta: se marita cu domnul Collins pentru ca sufera de molima si nu mai are mult de trait, nu pentru ca este o fata batrana. Desi explicatia nu prea are sens, a fost un element nou care nu mi-a displacut.

Cartea o sa va placa numai daca stiti originalul. Daca nu, incepeti cu acela. Jane Austen este creditata drept co-autor al povestii cu zombie. Seth Grahame-Smith, cel responsabil cu noua versiune, a mai scris si Abraham Lincoln: Vanator de Vampiri. Cartea aceea nu mi-a placut, insa cea de fata a fost o lectura simpatica. Enjoy!

Leave a Reply