Black Mass

Black MassPe vremuri, Johnny Depp a jucat in Donnie Brasco, film de referinta in cariera lui. Din acest motiv, il asociez si cu filmele cu mafioti, nu doar cu cele de Tim Burton sau cu Piratii din Caraibe. Black Mass este un fel de revenire a lui la asa ceva. Si a facut-o intr-un stil propriu: cu foarte, foarte mult machiaj.

Cu rolul acesta, Depp a urmarit o nominalizare la Oscar, care nu a venit. Oricum era anul lui DiCaprio. Black Mass e un film bun, te baga foarte bine in atmosfera, iar imaginile sunt frumos realizate. Problema lui e lipsa unei confruntari palpabile si a unui personaj cu care sa tii. Exista o gasca de mafioti si o gasca de plotisti corupti, insa niciun “baiat-de-treaba”. Lumea nu e roz, nu?

Black MassDepp este Whitey Bulger, mafiot important in istoria recenta. Fratele lui, Billy Bulger (Benedict Cumberbatch), cu care este destul de apropiat, a fost un politician si avocat la fel de important. In viata reala, nu numai in film. Cand erau mici, cei doi erau prieteni buni cu John Connolly (Joel Edgerton), acum agent FBI. Connolly se foloseste de realtia cu cei doi si o dezvolta pentru propriile sale interese.

Black MassApar putine femei in film: Dakota Johnson in rolul mamei copilului lui Whitey si Julianne Nicholson in rolul sotiei lui Connolly. E o scena foarte intensa intrea ea si Depp, momentul clar in care nu mai tii nici cu mafiotul.

Sunt cativa agenti FBI, unul mai antipatic decat altul, interpretati de actori cunoscuti ca Kevin Bacon, David Harbour si Adam Scott, iar situatia in randul mafiotilor e echilibrata de Rory Cochrane, Jesse Plemons si Peter Sarsgaard.

Black MassCorey Stoll ar fi putut avea un rol mai interesant – este Fred Wyshak, procurorul corect care era in functie cand au inceput sa prinda gasca. Din pacate, nu s-a insistat destul pe acest personaj.

Black Mass o sa isi gaseasca un loc in topul filmelor cu mafioti, insa nu foarte sus. E un film bine facut cu actori de exceptie, insa firul narativ e putin sec. Cert este ca e mai bun decat multe dintre “capodoperele” de la Oscar si ca merita vizionat. Enjoy!

Leave a Reply