Room

RoomRoom este, poate cel mai bun film de la Oscarurile de anul acesta. Vroiam sa fie Spotlight pentru ca am un mic crush pentru Michael Keaton, insa Room e la un cu totul alt nivel. Nu e greu de vazut, dar e foarte greu de procesat.

E bazat pe cartea cu acelasi nume scrisa de Emma Donoghue, care, de altfel, semneaza si scenariul. Dupa ce a vazut la televizor cazul Fritzl, Emma a scris povestea fictiva a lui Jack si a mamei lui, Joy. La 19 ani, Joy este rapita si inchisa intr-un sopron. Dupa doi ani, naste un baiat. Timp de inca 5 ani, cei doi traiesc singuri in acea camaruta. Jack nu are interactiuni cu rapitorul (“Old Nick”), in fiecare seara cand vine si o violeaza pe Joy, copilul trebuie sa se ascunda in dulap si sa se prefaca macar ca doarme.

RoomCand Joy afla ca Old Nick a ramas fara slujba si risca sa moara de foame, hotaraste sa riste tot intr-o incercare disperata de evadare. Mai intai face sa para ca Jack e grav bolnav, dar Old Nick refuza sa il duca la spital. Asa ca, a doua zi, il infasoara pe Jack intr-un covor si ii spune lu Old Nick ca a murit.

Cu un noroc chior, Jack reuseste sa scape si sa dea peste cineva care il ajuta, iar politistii descopera sopronul in care e inchisa mama lui. Si filmul nu se termina aici. In a doua jumatate, Jack si Joy trebuie sa se adapteze la viata din afara camerei din titlul, lucru extrem de dificil.

Brie Larson este extraordinara in rolul mamei chinuite si inadaptabile, iar pentru rolul asta o sa ia Oscarul. Globul de Aur l-a castigat deja. Multi au fost dezamagiti ca Jacob Tremblay, pustiul de numai 10 ani care da voce povestii, nu a fost si el nominalizat. Cat de tare ar fi fost sa fie el cel care ii fura Oscarul lui DiCaprio!

RoomIn film mai apar Joan Allen si William H. Macy in rolul parintilor fetei, si Tom McCamus in rolul lui Leo, partenerul bunicii si cel care il ajuta cel mai mult pe micul Jack sa comunice.

Cum spuneam si mai sus, este un film care pica greu. Povestea e fictiva, insa sunt elemente reale care stau la baza ei. Daca va tine stomacul, merita sa il vedeti.

Leave a Reply