Spotlight

SpotlightSpotlight este numele echipei de investigatii a ziarului Boston Globe. Este o echipa care sta mult pe o poveste, uneori si luni de zile, pana publica ceva. Cand le vine un nou redactor sef (Liev Schreiber), li se sugereaza sa renunte la un caz despre politisti corupti pentru unul care a cam fost trecut cu vederea.

Asa ca, in 2001, incep sa investigheze un caz despre un preot catolic care a abuzat sexual copii, insa nu a fost condamnat. Incetul cu incetul, afla ca este vorba despre vreo 13 preoti. Dupa ce discuta cu un psiholog care a studiat ani de zile “fenomenul”, afla ca ar putea fi vorba de 90, iar o analiza a registrelor bisericii le confirma numarul.

SpotlightFilmul nu este usor de vazut, insa nici nu este grotesc. Sunt doar 2 scene in care abuzurile sunt descrise verbal. Ar fi fost foarte usor sa faca din asta o naratiune pentru stirile de la ora 5, insa s-au tinut cat se poate de departe de acest lucru. In schimb, s-au concentrat pe investigatie si efectul ei asupra oamenilor implicati.

Walter Robinson (Michael Keaton) si Ben Bradlee (John Slattery), jurnalisti cu experienta, se simt vinovati ca nu au investigat mai mult cu ani in urma, cand au fost informati de primul caz. Mike Rezendez (Mark Ruffalo), cel care scrie primul articol, este furios ca trebuie sa astepte publicarea (povestea este amanata din cauza atacurilor din 9 septembrie).

Spotlight pic 4Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) nu se mai duce la biserica si nu ii poate explica bunicii ei de ce. Matt Caroll (Brian d’Arcy James) descopera ca o casa pentru preoti “in recuperare” se afla pe strada lui si le interzice copiilor sai sa se apropie de ea, dar este chinuit de faptul ca nu le poate spune nimic vecinilor.

Avocatul victimelor, Mitchell Garabedian (Stanley Tucci) este o persoana cu care te intelegi greu, iar lui Rezendez ii ia ceva timp sa construiasca o relatie cu acesta. De partea cealalta, avocatii care i-au aparat pe preoti de-a lungul timpului (Billy Crudup si Jamey Sheridan) nu pot vorbi si par ca nu simt nicio vina, insa nu e asa.

Spotlight“Daca e nevoie de un sat sa cresti un copil, e nevoie de un sat si sa abuzezi de unul.” Amploarea povestilor este impresionanta. La finalul filmului se da o lista cu scris mic a altor orase in care au fost gasite cazuri asemanatoare. Lista mi s-a parut interminabila.

Spotlight este nominalizat la 6 premii Oscar, printre care si cel mai bun film al anului. Din nou, este un film greu de vazut, dar foarte important.

Leave a Reply